» قضائی » ضرورت ارتقای مستمر دانش قضایی قضات با توجه به اقتضائات – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان
قضائی

ضرورت ارتقای مستمر دانش قضایی قضات با توجه به اقتضائات – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

تیر 8, 1403 0

به گزارش خبرگزاری مهر، علی القاصی رئیس کل دادگستری استان تهران در نشست تقدیر از قضات حائز رتبه در جشنواره آرای برتر مجموعه قضائی استان تهران ضمن تبریک هفته قوه قضائیه و گرامی‌داشت دهه ولایت و امامت، از معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی دادگستری کل استان تهران به جهت فراهم کردن زمینه لازم به‌منظور برگزاری این جشنواره و شناسایی استعدادهای برتر در موضوعات حقوقی قدردانی به‌عمل آورد.

برون‌داد عدلیه، «حکم عادلانه» است

رئیس کل دادگستری استان تهران ضمن قدردانی از مشارکت فعال و قابل توجه قضات در جشنواره آرای برتر اظهار کرد: بدون شک همان طور که بارها اشاره شده است، برون‌داد عدلیه رأی و تصمیمی است که توسط قاضی اتخاذ می‌شود و در دو واژه «حکم عادلانه» خلاصه می‌شود؛ لذا به ازای قوه قضائیه احکام عادلانه و منصفانه‌ای است که توسط قضات صادر می‌شود و بر همین اساس دستگاه قضا بدون حکم عادلانه و منصفانه وجهی ندارد.

وی جلوه و معنا یافتن عدالت به‌عنوان یک ارزش قابل توجه و مطلوب در جامعه را در گروء صدور آرا و احکام عادلانه و منصفانه برشمرد و گفت: یکی از شاخص‌ها به‌منظور ارزیابی جلوه عدالت و دادخواهی در جامعه، آرا و احکامی است که توسط قضات صادر می‌شود و در صورت برخورداری از اتقان، عدالت و انصاف رضایت و اعتماد جامعه را در پی خواهد داشت که نتیجتاً سبب خواهد شد که مردم قوه قضائیه را به تعبیر مقام معظم رهبری «عدالت‌خانه» تشخیص دهند.

مأموریت عدلیه در جامعه اسلامی حل و فصل دعاوی مراجعان با صدور احکام عادلانه است

القاصی مأموریت عدلیه در جامعه اسلامی را حل و فصل دعاوی مراجعان با صدور احکام عادلانه عنوان کرد و در عین حال تمامی ظرفیت‌های تعریف شده در دستگاه قضا را برای تحقق این مهم دانست.

رئیس کل دادگستری استان تهران گفت: اگر بنا باشد تمایزی میان عملکردها، توانمندی‌ها و کیفیت تصمیمات قضائی قائل شد، از جمله شاخص‌های اصلی برای ارزیابی، آرا و احکامی است که توسط قضات صادر می‌شود که در صورت برخورداری از عنصر اتقان و متکی بودن به اصول و مبانی قانونی، عدالت و امنیت را در جامعه پیاده‌سازی می‌‎کند و نظم اجتماعی را در پی خواهد داشت.

بدون احکام عادلانه نمی‌توان امنیت پایدار و نظم را در جامعه پیاده‌سازی کرد

وی با تاکید بر این گزاره که بدون احکام عادلانه نمی‌توان امنیت پایدار و نظم را در جامعه پیاده‌سازی کرد، اظهار کرد: جامعه زمانی به آرامش می‌رسد و طعم شیرین عدالت را احساس می‌کند که تصمیمات اتخاذ شده از سوی قضات و آرا و احکام صادره متکی به مبانی حقوقی، فقهی و اصول و قواعد حقوقی باشد که در نتیجه سبب می‌شود تا عدلیه در اذهان جامعه به‌عنوان یک دستگاه امیدبخش، کارآمد و مؤثر نمود پیدا کند.

القاصی ضمن اشاره به اینکه تمامی اجزا و تشکیلات دستگاه قضا به‌دنبال است است که برون‌داد عدلیه منتهی به آرا و احکام عادلانه و منصفانه شود، گفت: خوشبختانه امروز و در دوره تحول و تعالی، دستگاه قضا و به‌طور خاص مجموعه قضائی استان تهران از قضات فرهیخته و عالمی برخوردار است که در گرایش‌های مختلف حقوقی صاحب تخصص، تجربه، اهل مطالعه و دانش پژوه هستند و این ظرفیت می‌تواند زمینه لازم را برای صدور آرا عادلانه و منصفانه فراهم کنند.

رئیس کل دادگستری استان تهران در همین زمینه عنوان کرد: بررسی تالیفات و آثار قضات مجموعه قضائی استان تهران در حوزه‌ها و گرایش‌های مختلف حاکی از این است که این آثار و تالیفات به جهت در برداشتن تجارب همکاران قضائی در مقایسه با آثار مشابه که صرفاً جنبه تئوریک دارد، دارای مزیت برتر است.

آرا و احکام قضائی صادره شناسنامه و هویت علمی و رفتاری قضات است

وی در بخش دیگری از سخنان خود بار دیگر آرا و احکام قضائی صادره را شناسنامه و هویت علمی و رفتاری قضات برشمرد و اذعان کرد: یک دادنامه و رأی بدون شک دربردارنده ابعاد علمی، رفتاری و شخصیتی آن قاضی است و می‌توان درک آن قاضی را از واقعیت‌های جامعه با استفاده از رأی صادره فی‌الجمله مورد ارزیابی قرار داد.

القاصی افزود: احکام قضائی همچنین اعتبار و آبروی قضات محسوب می‌شوند و از جهت ایجاد بازدارندگی، اصلاح مرتکب و آموزندگی قابل توجه است؛ لذا بر همین اساس باید زمینه را به گونه‌ای فراهم کرد که کیفیت آرا صادره در عدلیه روز به روز ارتقا پیدا کند.

ارتقای مستمر دانش قضائی قضات با توجه به اقتضائات و شرایط روز باید مورد توجه قرار گیرد

رئیس کل دادگستری استان تهران در ادامه سخنان خود ضمن اشاره به تأکیدات و توصیه‌های مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در جریان دیدار روز گذشته با مسئولان قوه قضائیه در خصوص ضرورت «ارتقا دانش قضائی قضات» بیان کرد: همان طور که ایشان بیان فرمودند، دستگاه قضا یک قوه وسیع است و بر همین اساس ارتقا مستمر دانش قضائی قضات با توجه به اقتضائات و شرایط روز باید مورد توجه قرار گیرد تا ضمن صدور آرا قضائی مستدل، مستحکم و برخوردار از پشتوانه‌ها و مبانی علمی و حقوقی، آرا صادره از عنصر اتقان برخوردار باشد.

وی در بخش پایانی سخنان خود بر ضرورت انتشار آرا برتر و واجد پشتوانه‌های علمی که متکی به مبانی حقوقی و فقهی هستند، تاکید کرد تا این آرا و احکام مورد بررسی و نقد جامعه حقوقی قرار گیرد.

تشریح فرایند برگزاری جشنواره آرا برتر در دادگستری کل استان تهران

سید رضا سجودی، معاون منابع انسانی و امور فرهنگی دادگستری کل استان تهران نیز در این نشست ضمن تشریح فرایند برگزازی جشنواره آرا برتر اظهار کرد: این جشنواره به‌طور کلی در سه بخش حقوقی، کیفری و دادسرا برگزار شد که پس از دریافت آرا، فرایند ارزیابی آن‌ها توسط داوران که متشکل از قضات باتجربه دیوان عالی کشور و قضات متخصص و صاحب علم در مجموعه قضائی استان تهران بود، انجام شد.

معاون منابع انسانی و امور فرهنگی دادگستری کل استان تهران خاطرنشان کرد: در مجموع ۲۰۹ رأی جمع‌آوری شد و آرا قضائی ۹۸ نفر از قضات مورد ارزیابی داوران قرار گرفت و نهایتاً ۱۱ نفر از قضات به‌عنوان نفرات برگزیده در این جشنواره انتخاب شدند.

در بخش پایانی این نشست، برگزیدگان جشنواره آرا برتر از سوی رئیس کل دادگستری استان تهران با اهدا لوحی مورد تقدیر قرار گرفتند.

گفتنی است؛ نفرات برتر جشنواره آرا برتر دادگستری کل استان تهران شامل مجید کاویانی مستشار دادگاه‌های کیفری یک، علی عزیزی رئیس شعبه کیفری مجتمع قضائی شهید فهمیده، داوود محمودی رئیس شعبه کیفری یک دادگستری شهریار، سید مهرزاد موسوی مستشار دادگستری شهریار، ابراهیم وثیقی اسدی از مجتمع قضائی شهید فهمیده، حمید محمدی بازپرس دادسرای ناحیه ۲۷، مهدی بغدادچی دادرس علی البدل دادگستری شهر قدس، محمدجواد شفیعی بازپرس دادسرای ناحیه ۲۷، هانی حاجیان رئیس شعبه حقوقی مجتمع قضائی شهید بهشتی، آرش امیری رئیس شعبه حقوقی مجتمع قضائی شهید مدرس و سیدمهدی کاظمی دادرس علی‌البدل دادگاه بخش رودبار قصران هستند.



منبع

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×